RFID Temassız Kartlar
RFID kart, herhangi bir bağlantıya gerek kalmaksızın temassız olarak veri denetimi yapabilen ve temas mesafesinden daha uzak mesafelerde çalışabilen bir karttır. Kullanıcılar temaslı kartlarda kart okutmak için daha fazla zaman harcarken, temassız RFID kartlarda ise 10 cm’ye kadar okuma yapabildiği için kullanıcıya zaman kazandırır. Günümüzde zamanın çok önemli olmasından dolayı RFID kartlar kullanım sebebidir.
RFID Nasıl Çalışır:
RFID kartların içerisinde sarmal şekilde yerleştirilmiş ince iletken teller ile mikroçip bulunmaktadır. Bu teller belirlenmiş frekansta radyo sinyalleri yaymaya yarayan anten görevi görmektedir. 512 bit-8KB kapasitede olan bu mikroçipte ise kodlanmış birim ID numarasını barındırmaktadır. Bu id benzersiz bir numaraya sahip olup başka bir kartta bu numara bulunmamaktadır.
Elektromanyetik dalgalar vasıtasıyla kart okuyucu ile kart arasında iletişim kurulmaktadır. Kart okuyucu tarafından yayılan elektromanyetik dalgalar, karttaki mikroçip tarafından algılanarak kartta okuyucuya veri aktarımı yapmaktadır. Meydana gelen bu olaylar temassız ve kablosuz olarak gerçekleşmektedir. Daha sonra okunan bu veri sayısal veriye dönüştürülerek bilgisayara aktarılmaktadır.
Kartın ilk çıktığı yıllarda sadece ID numarası barındırırken ilerleyen yıllarda bu kartın daha da geliştirilmesiyle personel hakkında daha fazla bilgi depolayabilmek mümkün olmuştur. RFID kartlar, şekil itibariyle birbirinin aynı gibi görünse de çalışma frekansları bakımından farklılık göstermektedir.
RFID Kart Çeşitleri:
LF (Low Frequency) Düşük Frekans Kartlar: 30 Khz ile 300 Khz frekans aralığında çalışmaktadır. Bu frekans aralığındaki RFID kartlar genel olarak 125 kHz frekansını kullanırlar. Bu kartların olumsuz yanı, kopyalanabilir olma özelliğinden dolayı güvenlik zafiyeti oluşturmasıdır.
HF (High Frequency) Yüksek Frekans Kartlar: 3 Mhz ile 30 MHz frekans aralığında çalışmaktadır. Bu frekans aralığındaki RFID kartlar, genel olarak 13.56 MHz frekansını kullanırlar. Yüksek frekansta çalışan bu kartların olumlu yanı ise şifreli modda çalışarak kopyalamaya ve okumaya karşı yüksek güvenlik sağlamasıdır.
UHF Kartlar (Ultra Yüksek Frekans): 30 MHz ile 3 GHz frekans aralığında çalışmaktadır.
Kullanım Alanları:
Genelde otomasyon sistemlerinde kullanılır. Personel turnikeleri, geçiş kontrol sistemleri, otoyol geçiş sistemleri, nesne etiketleme, havaalanları, otopark otomasyonları, fatura sistemleri, ID kartlar, güvenlik sistemleri, akıllı kartlar, hasta kartları, kredi kartları, bina giriş kontrolleri, toplu taşıma kartları gibi birçok kullanım alanı mevcuttur.
Bu kartın ilk hali boş yazısız şekilde olmakta, ancak daha sonra üzerine baskı yapılabilmektedir. Örneğin, üniversite öğrencilerine verilen öğrenci kartlarında, RFID kart kullanılıp bu kartların aynı zamanda otobüs kartı olarak da kullanılması sağlanmıştır.